HÍRÖS KECSKEMÉTIEK A PÓDIUMON

Immáron harmadik alkalommal szervezett pódiumbeszélgetést a kiemelkedő eredményt elért kecskemétieknek a Hírös Város Turisztikai Központ a volt Városi Mozi épületében. A beszélgetést ezúttal is Kriskó János televíziós szerkesztő vezette.

Hírös kecskemétiek a pódiumon

Az alkalom meghívottai olyan személyiségek voltak, akik a közelmúltban értek el figyelemre méltó eredményeket.

Az est első vendége Barta Dóra Harangozó és Imre-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész volt, aki november végén vehette át a VOSZ megyei szervezete által odaítélt Bács-Kiskun megyei Príma díjat. A tagozat táncosai a program kezdetén eltáncolták a Ravel: Boleró című művére készített Barta Dóra koreográfiát. A határozott és céltudatos, a minőség iránt elkötelezett művész beszélt a tánchoz fűződő kapcsolatáról, a társulatépítés műhelytitkairól, családi életéről és távolabbi terveiről is.

Barta Dóra kiemelkedő sikerekkel teli táncos karriert követően szülővárosában, Egerben hozott létre tánctagozatot az ottani színházban. 2013-ban szerződött a kecskeméti színházhoz, ahol megalapította a Kecskemét City Balettet. Társulatával rövid idő alatt megkedveltette a modern táncszínházat a kecskeméti közönséggel.

pódiumbeszélgetés vendége volt Földházi Dávid úszó, a BÁCSVÍZ KVSC sportolója, és Törös Károly, a klub vezetőedzője, Földházi trénere is, akinek feltett szándéka, hogy magyar olimpiai bajnok úszója lesz 2020-ban Tokióban, Földházi Dávid személyében. Dávid képességei, tehetsége és győzni akarása mindenképpen feljogosítja erre.

A riói olimpiára kijutó Földházi Dávid az első kecskeméti úszó olimpikon, kétszeres magyar bajnok, junior Európa bajnoki bronzérmes, országos csúcstartó.
Törös Károly 48 év után, 2013-ban tért vissza Magyarországra, s lett először a magyar utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitánya, majd a BÁCSVÍZ KVSC vezetőedzője, a Magyar Úszószövetség elnökségi tagja. Törös Károly még Dél-Afrikában világbajnok úszót és paralimpiai bajnok úszónőt nevelt.

A negyedik beszélgetőtárs Mikulás Ferenc producer, a Kecskemétfilm Kft ügyvezető igazgatója volt, aki 2016 Príma Primissima díjasa lett a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában.

A műhelyben ez ideig három, Oscar-díjra nevezett, egész estés produkció készült, a Kell’s titka, a Chico és Rita, illetve az idei versenybe épp egy hete beválogatott, A vörös teknős című, belga-japán koprodukcióban elkészült film, amelynek számos munkafázisát a kecskeméti alkotók készítették. A beszélgetés végén levetítették a Mikulás Ferenc ötletéből készült, Magyar népmesék című, 100 részes rajzfilmsorozat  A székely asszony meg az ördög című epizódját.

A protestáns polgári családban nevelkedett Mikulás Ferenc, a megalakulás éve (1971) óta áll a kecskeméti rajzfilmstúdió élén. A rendszerváltást követően munkatársaival közösen privatizálta a korábbi állami intézményt, megalakítva a Kecskemétfilm Kft. Ezzel a lépéssel, illetve az 1985 óta rendszeresen megszervezett Kecskeméti Animációs Filmfesztivállal a várost felhelyezte a világ animációs térképére.

A teljes cikk, és a képgaléria megtekinthető a HIROS.HU oldalán: http://hiros.hu/kultura/hiros-kecskemetiek-a-podiumon

Forrás: HIROS.HU