ISMÉT HÍRÖS KECSKEMÉTIEKKEL BESZÉLGETTEK

November hónap utolsó keddjén  a Hírös Város Turisztikai Központban 11. alkalommal rendezték meg a Hírös kecskemétiek beszélgetéssorozatot. Ezúttal is három vendéggel beszélgetett az estek házigazdája, Kriskó János.

Ismét hírös kecskemétiekkel beszélgettek

A Hírös kecskemétiek sorozat célja, hogy havonta egy alkalommal, élő, színházi körülmények között lezajló beszélgetésekkel közelebb hozza az érdeklődő közönséghez a városban dolgozó, alkotó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példaként szolgáló életutakat. A november 28-i találkozón Öveges László Pro Architektúra-díjas építésszel, Kecskemét város főépítészével, Székely Lilla Világjátékok győztes, négyszeres Európa Bajnok uszonyos úszóval, a Kecskeméti Sportiskola úszóedzőjével és Erdei Péter Liszt- és Bartók – Pásztory-díjas karnaggyal, a Kodály Intézet nyugalmazott igazgatójával ismerkedhetett meg a közönség.

Öveges László számos karakteres ház tervezőjeként és fotóművészként is jelentős sikereket ért el. A beszélgetésben megfogalmazta azokat az esztétikai és funkcionális elveket, amelyeket szem előtt tart művészi munkájában. A főépítész kendőzetlenül beszélt a városfejlődés kihívásairól, a dinamikus növekedés hatására előálló közlekedési- és parkolási gondokról, és kifejtette véleményét a város növekedésének racionális korlátairól, kívánatos mértékéről is.

Székely Lilla a hazai uszonyos sport egyetlen olyan képviselője, aki a nem olimpiai sportágak világversenyén, a Kolumbiában megrendezett Világjátékokon aranyérmet tudott szerezni. A 64 országos bajnoki címmel és négy Európa bajnoki aranyéremmel rendelkező élsportoló versenyzői pályafutása mellett két egyetemi szintű végzettséget szerzett. Ma a Kecskeméti Sportiskola úszóedzőjeként és a Kecskeméti Fürdő PR-menedzsereként dolgozik. Eredményei mellett feltűnő szerénységével is lenyűgözte a közönséget.

Az est harmadik vendége Erdei Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Kodály Intézet nyugalmazott igazgatója, érdemes művész volt, aki pályája meghatározó állomásairól beszélt rendkívüli szuggesztivitással.  A nézők értesülhettek tőle például arról, milyen körülmények között jött létre közreműködésével a világ első Kodály Intézete az Egyesült Államokban, Bostonban. A kiváló előadóművész, aki kórusaival számos zenemű hazai és határon túli ősbemutatójára is vállalkozott pályafutása során, ismertette elképzeléseit arról is, hogyan válhatna Kecskemét a Kodály kultusz világszínvonalú ápolásával a magyar Salzburggá.

Az est zárásaként Erdei Péter új kórusával, a Kecskeméti Énekes Kör tagjaival Kodály Zoltán ritkán hallható művét, a Kisfaludy Károly versére írott Mohács című kórusművet is bemutatta.

 

A teljes cikk megtekinthető a HIROS.HU oldalán:
http://hiros.hu/hirek/ismet-hiros-kecskemetiekkel-beszelgettek

Forrás: HIROS.HU