MÁR MOST KÉSZÜLNEK A VÁROS FESZTIVÁLJÁRA

Igazi szabadtéri programbőséggel kényeztetett minket 2017-ben az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és a Hírös Város Turisztikai Központ. A hagyományos programok mellett újdonságokkal is találkozhattunk a rendezvények palettáján. Ezekről valamint az idei tervekről kérdeztük Hamzáné Lakó Juditot, az egyesület tikárát, aki a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetője is.

– Hat hónap alatt hat fesztivált szervezett a két szervezet, ezek közül négyet Kecskemét főterén az egyesület, kettőt pedig a Hírös Város Turisztikai Központ az előtte lévő téren – mondta Hamzáné Lakó Judit. – Ezek közül az első az áprilisban hagyományteremtő szándékkal megrendezett Húsvétoló volt a régi Városi Mozinál, amit nagy örömmel fogadtak a kecskemétiek. Májusban rendeztük meg a VI. Helyi Termék Ünnepet, júniusban a III. Országos Tojás Sokadalomnak adott otthont Kecskemét történelmi főtere. Nagyon sokat készültünk a Hírös Hét Fesztivál keretében augusztus végén megrendezett XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra, hogy méltóképpen ünnepeljük meg a jubileumot. Szeptember közepén az I. Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál aratott fergeteges sikert a Turisztikai Központ új ötleteinek megvalósításával, majd az Őszi Helyi Termék Ünnep zárta rendezvényeink sorát.

– Milyen szellemiség áll ezek mögött a rendezvények mögött?

– Minden rendezvényünkkel arra törekszünk, hogy a helyi hagyományokat, specialitásokat mutassuk be a térségi szervezetekkel együttműködve. Fontosnak tartjuk azt is, hogy új köntösbe bújtatva tárjuk az érdeklődők elé helyi értékeinket, és hogy minél szélesebb közönségréteget szólítsunk meg rendezvényeinkkel. Ezért is erősítjük évről-évre programjaink családi jellegét. Az a célunk, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztály számára kínáljunk szórakoztató programokat, ugyanakkor szakmai tartalommal is megtöltsük azokat. Szeretnénk ugyanis, ha amellett, hogy jól érzik magukat a rendezvényeinken a látogatók, hasznos információkkal is gazdagodnának.

– Közös ezekben az eseményekben a hagyományok tisztelete, ápolása is.

– Küldetésünknek tekintjük, hogy felkutassuk az olyan gazdákat, gasztronómiai képviselőket, akik különleges élelmiszereket készítenek hagyományos módszerekkel. Így rendezvényeinken igazi kuriózumokat kóstolhatnak és vásárolhatnak meg az érdeklődők. Fontos célunk, hogy nagyszüleink értékrendjét átadjuk gyermekeink számára. Ezért is karoljuk fel a régi kézműveseket, akik sokszor már csak egy személyben őrzik mesterségük hagyományait. Bízunk abban, hogy ha a mai fiatalság megismeri ezeket a szakmákat, talán követőre találnak majd. Főként úgy, ha a mai kor emberéhez igazítva, egy kicsit megújítva viszik tovább a régi hagyományt.

– Idén milyen rendezvények szerepelnek programtervükben?

Mivel idén ünnepeljük Kecskemét 650 éves évfordulóját, az egyesület fő feladata az Őszi Helyi Termék Ünnephez kapcsoló Város Fesztiválja program megszervezése. A tervek szerint szeptember 28-tól október 2-ig tart a fesztivál, amelynek elsődleges célja, hogy megmutassuk, mi mindenre lehetünk büszkék, mi, kecskemétiek. Bemutatkozási lehetőséget kínálunk kulturális műhelyeinknek, gazdasági szervezeteinknek, bemutatjuk a helyi értéktárat, és egy múzeumi körút is csatlakozik majd a programok sorához. Szeretnénk, ha minél több szervezet, közösség, ember részt venne a fesztivál szervezésében, hogy egy nagy közös ünnepléssel emlékezzünk meg erről a jeles évfordulóról. A Hírös Város Turisztikai Központban folytatódik 2018-ban is a „Hírös kecskemétiek” pódiumbeszélgetés-sorozat, mely során a 650 éves városunkban élő és városunkért dolgozó neves személyeket mutatjunk be szórakoztató formában.

– 2018 a családok éve. Készülnek-e programmal ehhez kapcsolódan?

Az egyesület „Védőháló Kecskemét és kistérsége családjaiért” című sikeres pályázatának köszönhetően városunkban és környékén összesen 65 programot szervezünk, köztük szakmai előadásokat, workshopokat, konferenciát, táborozásokat. Rohanó világunkban tudatosan kell dolgoznunk azért, hogy együtt maradjon a család. Ehhez nyújtunk útmutatást rendezvényeinkkel, amelyeket a térség huszonkét településével összefogva valósítunk meg.

 

A teljes cikk megtekinthető a HIROS.HU oldalán: http://hiros.hu/kecskemet/hirek/mar-most-keszulnek-a-varos-fesztivaljara

Forrás: HIROS.HU