SÖRMANUFAKTÚRÁK

Bäder Sörfőzde

A Bäder főzde 1994-ben jött létre Kiskunfélegyházán, egy ’50-es évekbeli parasztházban, ahol nagy lelkesedéssel és kísérletező kedvvel láttak munkához. 2008 óta a világos és a félbarna sörök mellett új sör típusok főzésével is foglalkoznak. A változás szele a félegyházi céghez is elért: beköszöntött az ale típusú sörök kora. Első ilyen sörük a Betty Babe, amelynek megjelenésével bebizonyosodott, hogy a Bäder Sörfőzde jó irányban halad tovább.

Az I. Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválon szereplő termékek: Nord Star, Betty Babe, Bäder Pils, Bäder Meggyes, Kolibri, Szalonka

 


Csíki Sör

A 16. századra visszanyúló csíki „sernevelés” hagyományai 2014-ben elevenedtek fel, amikor Csíkszentsimonban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és egy helyi sörfőző mester a régi receptek alapján elkezdték főzni az Igazi Csíki Sört. A bajor tisztasági recept betartásával, a modern kémiai összetevők nélküli, Bock típusú, természetesen magas alkoholtartalmú Csíki Sör a hagyományok méltó követője. A recept elkészítésében csíki sörfőzőmesterek és az egyetem munkatársai is részt vettek. A szükséges alapanyagok 90%-a Székelyföldről származik; a recept legfontosabb eleme a kíváló minőségű csíkszentsimoni forrásvíz, mely a Csíki Sör Manufaktúra területén található artézi kutakból származik. A Csíki sört nem pasztőrözik és tartósítószert sem tartalmaz; fél évig tartható el. A tartósítás nagyon finom szűrőkkel történik, mint azt a bornál is teszik a borászok

Az I. Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválon szereplő termékek: Tiltott Csíki Sör, Szűretlen Tiltott Csíki Sör, Székely Sör, Tiltott Csíki Mézes, Tiltott Csíki Barna,


Fóti-Bigfoot Sörfőzde

A Fóti-Bigfoot Sörfőzde családi vállalkozásként működik, tulajdonosai Gyenge Zsolt és lánya, Gyenge Zsófi. Zsolt a Kőbányai Sörgyárban tanulta meg a szakmát, és új kihívásként Európában egyedülálló kisüzemi sörfőzdéket kezdett gyártani. A fóti üzem referencia üzemnek készült, amelyben idővel sörfőzésbe kezdett, és olyan ikonikus kézműves sörök gyártója lett, mint a Keserű Méz és a Fóti Zwickl

Az I. Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválon szereplő termékek: Fóti Pils, Fóti Zwickl,   Kéményseprő,Sörapu, Keserű Méz, Geisha, Oktoberfest Märzen, BigFoot meggysör, Silver Sreet, Brand Ale,


Greenjoy sörfőzde

A GREENJOY Brewing Company-t 2017-ben Kerner Anikó és Kürtösi István alapította Katymáron. A múlt század vége felé mind a ketten az akkor még Kőbányai sörgyárak névre hallgató gyárban dolgoztak mint sörfőzők. Negyedszázados kitérő után próbálták ki magukat újra a sörfőzés világában, de már a nagyüzem helyett a kisüzemi Kraft vonalon. Egy régi Sváb ház átalakításával, a mai kor elvárásainak megfelelő, modern sörfőző gépekkel rendezték be az üzemet. A főzés során a legjobb alapanyagokkal és a lehető legmodernebb gépekkel, technológiával dolgoznak, mindenkor szem előtt tartva a higiéniát.

A GREENJOY Brewing Company célja, hogy rövid időn belül minél több emberrel ismertessék és szerettessék meg söreiket, erősítsék a kisüzemi Kraft sörök ismertségét minőségét a piacon és ott legyenek a legjobbak között, majd köztük is a legjobbakká váljanak.

Az I. Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválon szereplő termékek: Metal Hammer (ipa), 1774 (pilseni világos), Coffe Flash (stout),  Greenjoy Bodza, Strong Ale (belga típusú apátsági), White Gold (füstölt búza)


Kecskeméti Sörmanufaktúra

Gönczi Imre és Lénárt András a Kecskeméti Repülőbázison futottak össze először, majd a sors úgy hozta, hogy pár évre rá egy ózdi rally verseny során ismét beszélgetésbe elegyedtek. Ennek a találkozásnak nagy hangsúlya volt, hiszen a hazautazás során rájöttek, hogy közös a szenvedélyük: az igazi, minőségi sörök. Egy év múlva megalakult a Kecskeméti Sörmanufaktúra. A Blonder Sörfőzde berendezései megvásárlása és átalakítása után, 2016 májusában kezdték meg söreik gyártását.

A kecskeméti Sörmanufaktúra célja, újjáéleszteni a város sörtermelésének hagyományait, amelyet Petz János mester 1793-ban. Söreik részben visszanyúlnak a 18. századi receptúrákhoz, részben igazodnak az új trendekhez. Fő profiljuk – ezeken túl – a cseh típusú valódi pilseni sör és a vele járó cseh sörkultúra hazai meghonosítása. Ez irányú tevékenységük hiánypótló.

A valódi pilseni sör cseh alapanyagokból és klasszikus cseh receptből készült sör, melyet két főzőüstös, dekokciós eljárással főznek.

Az I. Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválon szereplő termékek: Kecskeméti Pils12, Kecskeméti Ászok, Kecskeméti Meggy, Kecskeméti IPA, Kecskeméti APA, Kecskeméti Stout, Kecskeméti Búza, Kecskeméti Sörpárlat, Kecskeméti Malátaágyas Sörpárlat.


 

GYERTYÁNOS SÖRFŐZDE

A Gyertyános Sörfőzde 1996-ban nyitotta meg kapuit Miskolcon, a Szinva-patak völgyében kiemelkedő szikladombra épült, híres Diósgyőri Vár szomszédságában. Kezdetben a klasszikus világos és barna sörök készítésével és annak tökéletesítésével foglalkoztak. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően mára több mint 10 féle gyümölcsös sört és évről-évre egyre több különleges sört készítenek a főzdében, széleskörű komló és maláta választék hozzáadásával.

2016-ban sikeres pályázatnak köszönhetően a sörüzem kapacitásbővítésen, főzőház és géppark korszerűsítésen esett át, világszínvonalú hűtőköpenyes tartályok kerültek elhelyezésre, automata cip berendezés kíséretében, biztosítva a magasszintű minőségi és higiéniai követelményeket.

A Gyertyános Sörfőzde sörmesterei több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, céljuk a minél egyedibb, még izgalmasabb sörök bemutatása a piacon.

Fesztiválon kiállított sörök:
Csapon: Gyertyános Banán
Üveges kiszerelésben: Gyertyános Meggy, Gyertyános Banán, Gyertyános Fekete Berkenye, Gyertyános Ananász-Lime, Gyertyános Szilva


Ugar Brewery

„UGAR. Ha tudnátok mennyit agyaltunk a néven! Nagyon sok kísérleti tételt elfogyasztottunk belőle a barátokkal hogy megtaláljuk a NEVET.
Persze a megoldás egy átlagos hétköznap délután hasított Zoliba egy körúti gyros-os előtt. Legyen „UGAR – pusztán sör”. Mire Kata: legyen inkább „UGAR – nem pusztán sör”!
A szlogen tökéletesen tükrözi azt, ami 3 éve elkezdődött egy debreceni 2. emeleti lakás konyhájában és most kiteljesedik a törökszentmiklósi sörfőzdében. Akkor elindult egy hobbi, ami később már sokkal több volt annál. Ment a meló ezerrel hétköznap, de hétvégén a sörfőzés mindig talált helyet magának a naptárban.
Miután minden ismerős egyöntetűen baromi jónak titulálta az elkészült söröket, és az apóst is megfertőztük a hobbival, szépen lassan eljutottunk odáig, hogy ezt nagyban is csinálni kellene. Ugar, puszta… tipikus alföldi táj. Na, ez az, amiből marha sok van Törökszentmiklóson! Meg most már sörből is. Kocsmából meg közel a legtöbb az országban, a lakosság számához viszonyítva.
Ide álmodta meg a két “kallódó” bölcsész, a sörfogyasztók újabb Mekkáját. A lehetőség adott volt, ugyanis a család birtokában volt már egy ideje a több, mint 20 éve elhagyatottan álló, egykor szebb napokat is megélt 100 éves gőzmalom, amelynek már rég funkciót kerestünk. Mivel a kenyeret is nagyon szeretjük, de a sört még jobban, ezért aztán sörfőzdévé alakítottuk az épületet, kívül belül megújult, rengeteg ember rengeteg munkaórájával.
Végül otthagytuk a fővárost, hogy az irodai papírtologatást felváltsuk szivattyú tologatásra, malátapakolásra, palackozásra, címkézésre, hogy az UGAR-on új értéket, sört készítsünk nektek. Nem pusztán sört!

A Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválon bemutatott termékek: Zagyva, Éjjel, Nappal, Kojtos, Hopjuliska