BALETT + – AZ ÚJ ÉVAD SZENZÁCIÓJA

 

Barta DóraCsík Jánost, Szilágyi Áront, Kőszegi Ákost és a Fotográfiai Múzeum igazgatóját, Baki Pétert és munkatársait kérte fel alkotótársnak Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője új kezdeményezésük, a Balett+ létrehozásához. Borítékolható, hogy az előadássorozat az új évad egyik szenzációja lesz.

– Milyen volt a szezonkezdés a társulat számára? – kérdeztük Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész koreográfustól.
– A hivatalos évadnyitó előtt egy héttel kezdtük a munkát, felkészítő, kondícionáló tréninggel. A tavalyi évünk meglehetősen zsúfolt volt, ezért fontosnak tartottam, hogy a nyáron jusson idő a pihenésre, feltöltődésre. Az évadra felkészítő intenzív egy hetes tréningnek köszönhetően viszont a táncosok már az első próbákon megfelelő formában voltak. Nagyon lényeges, hogy a társulat fizikailag és mentálisan is jó kondícióban legyen, hiszen a színházi elfoglaltságok mellett a táncos évad is megkezdődik: októberben kétszer játsszuk az évad végén nagy sikerrel bemutatott Carment. Továbbra is kettős szereposztásban látható az előadás, ami a történet kétféle értelmezésére is lehetőséget teremt. Emellett útjára bocsátjuk Balett + elnevezésű új előadás-sorozatunkat.

– Mi adta a sorozat ötletét?
– Harmadik évadát kezdi idén a Kecskemét City Balett. A közönség kitartó érdeklődése és szeretete azt bizonyítja, hogy az elmúlt két évben otthonra talált a balett műfaja a hírös városban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk. Nagyon fontosnak tartom a folyamatos megújulást és útkeresést. A Balett + ennek egyik eleme. Az ötletet az a felismerés adta, hogy Kecskeméten nagyon sok kvalitásos művész él, akiket az itt élők tisztelettel és szeretettel vesznek körül. Új előadás-sorozatunk erejét a különböző művészeti ágak, illetve a kiemelkedő alkotóművészek találkozásából fakadó energia adja. Első estünkhöz Csík Jánost kértem fel alkotótársnak, Esszencia nevű zenekarával, s nagy örömünkre János azonnal igent mondott, így hamarosan megkezdjük a közös munkát.

– Kik lesznek a további alkotótársak?
– A második est vizuálisan nagyon erős produkció lesz, amelyet a Magyar Fotográfiai Múzeum közreműködésével, majd Szilágyi Áronnal és zenekarával, az Airtist-tel fogunk együtt dolgozni. A sort Kőszegi Ákos zárja, a vele készülő előadás központi gondolata az idő, az idő múlása lesz.

– Mikor és hol lesz az első bemutató?
– Valamennyi előadásnak az Új Kelemen László Kamaraszínház ad otthont, az első bemutatót novemberre tervezzük.

– Milyenek az első benyomások az Új Kamaráról?
– Nagyon pozitívak. Ez az intim belső tér különösen alkalmas arra, hogy a tánc éteri nyelve tisztán megszólalhasson. Különleges atmoszférája van, ahol nincs helye semmi hamisságnak és megjátszásnak, csak a tiszta, őszinte megnyilvánulásoknak.

Rákász Judit